30.09.2012.

Matija Paunovski: Prvo liječim dušu, pa tek onda tijelo

Travarka, članica Svjetske organizacije za preventivnu i alternativnu medicinu, svoje proizvode sada nudi i splićanima

Vitalna 78-godišnjakinja prvo nam se ispričavala što sada ima viška kila – nije dobro za sliku u novinama - to je lani pala niza stepenice, pa je boravak u krevetu rezultirao nakupljenim kilogramima! No, njezino lice nikako ne odaje toliko godina u životnom kalendaru, lice kao u bebe. Objašnjenje za tako odličan izgled tena nametnulo se nekako samo od sebe kada su nam tu ženu žarko crvene boje kose, ime joj je Matija Paunovski, predstavili kao travarku. Sve bolesti, eto već 40 godina samostalnog rada, uz 150 godina obiteljske tradicije, liječi preparatima iz prirode.

- Nisam ti ja vračara, već travarka – terapeut. I kako neću, mlada moja, znati koja mi je najbolja krema za lice? Prije smo svinjsku mast kroz devet voda ispirali, a sada s vazelinom miješam trave, sok od 5-6 biljaka iscijedim, one trave za koje znam da će mi lice zategnuti. Iako ti je najbolje navečer, prije spavanja, lice umiti svježim mlijekom - odmah nam je “ricetu” vječne mladosti otkrila ova Mostarka, a na upit gdje naći svježe kravlje ili kozje mlijeko za umivanje, samo je odrješito kazala:

- Dođi u Hercegovinu, u moj Mostar, tamo ima sveg blaga!

A upravo je tamo sve i počelo davne 1971. godine. Matija se naime, tada razboljela, dijagnosticirali su joj karcinom jajnika, operirali u Mostaru, uputili je u Zagreb na daljnje liječenje, na kemoterapiju, dajući joj šansu za tek – 70 dana života.

 

Bakina ostavština

- Rekla ja tada doktoru da se on može slikati. Kako neću ja pred Peru (op.a. Boga) prije sto godina što navršim. Sve sam tad odradila što su mi doktori rekli i vratila se u svoj Mostar te izvukla crni svežanj što mi ga moja baka Janja Vidović, svi su je znali kao majku Mariju, dala pred smrt. I krenula travama sama sebe liječiti. I eto me, vatam osamdesetu, pa neka likar priča. Baka mi je umrla u 102., a majka Anđa nakon devet djece u 95. godini. I ja ću dogurati do stote – nasmijala se, pričajući kako se uopće uputila u tu avanturu liječenje travama koje su je po cijelom svijetu odvele.

No priznala nam je kako je sve počelo – plačem...

- Joj, što sam babu tada mrzila. Na samrti daje ona nama svima poklone,

unucima redom, njih 90 je imala. I dijeli ona nakit, novac, slike, a meni crni zavežljaj i u njemu smrdljive, osušene trave. I uvjerava me kako mi daje cijeli život. Nisam ti ja to, mala moja, htjela biti. Htjela sam biti dama, prava gospoja, a ne neka koja će šetati po planinama, skupljati listove i poslije ih sušiti – nastavlja gospođa Matija, koju cijeli Balkan poznaje kao vrsnu travarku, koja je mnogima pomogla, te dodaje:

- Ali baba je bila uporna. Kaže mi da sam od rođenja pasla travu, njoj se za suknju držala i pratila je po planinama, po livadama i vrletima hercegovačkim. Petnaestak godina učila me je ona svemu, no kad sam se zacurila i dobila od nje taj zavežljaj, spremila sam ga i zaboravila na njega. Udala se za mog, sada pokojnog Makedonca Stojana, rodila sina Milenka i kćerku Biljanu, i tada me bolest uhvatila.

Smrtno bolesna, okrenula se, ma bolje reći vratila se Matija svojim korijenima i počela skupljati trave, spravljati kreme, sirupe, med, kapi, čajeva za svoj karcinom. Mukotrpno je bilo to liječenje, no vještina vidarstva i travarstva, od bake naučenih, vratila je Matiju iz mrtvih.

- Otada sam svaki dan s travama i pacijentima. U podrumu kuće sve spremamo, laboratorij imamo, reklo bi se na travama spavamo, one dolje, mi gore – kroz smijeh će neumorna Matija, koja je sve svoje pripravke isprobala prvo na sebi, te na ljudima kojima je pomagala.

 

Majstor za bakterije

- Svaki melem sam probala. Ocijedim sok trave, ili ako se radi o osušenima, iscjeckam ih, pomiješam u onim mojim omjerima od babe naučenima, dam čovjeku neka proba. Ako mu pomogne, usavršavam kremu dalje, ako ne pomaže - odustanem od nje. Tako sam iskustvom dolazila do onih najboljih omjera. A prvo sam lijek davala na list kupusa jednu kašiku, tko je imao posudica?

Da bismo danas i vlastitu proizvodnju imali, sin Milenko i ja – s ponosom nastavlja Matija, koja je i autorica brojnih knjiga o liječenju ljekovitim biljem, sudionica svjetskih kongresa, vlasnica brojnih priznanja, odličja i pohvala kao uspješna i najpoznatija travarka Starog kontinenta, no i članica svjetske organizacije za preventivnu i alternativnu medicinu.

Jedino još ne uzgaja sirovine za svoje preparate – ima dovoljno samoniklog, nezatrovanog bilja u njezinoj Hercegovini, ali i u Dalmaciji.

- Svi mi pomažu u berbi, no samo sam rođenoga naučila oko trava, Milenka svog. On ti je majstor za bakterije izliječiti, a ja za pluća – govori vrsna poznavateljica biljaka, iako je po zanimanju tekstilna tehničarka.
No često ona u već gotov pripravak, kada pregleda bolesnika, doda još koji travku.

- Zadatak je moj i mog sina da pomognemo ljudima, otjeramo iz njihova tijela to zlo koje ga ubija. A drevna medicina ima rješenje za sve. Odustanem jedino ako mi se u glavi javi misao da moje trave ne mogu pomoći. Ima i takvih slučajeva, malo ih je srećom takvih, većini ipak moje trave pomažu – završava Matija s jednim jedinim savjetom:

- Ja ću vam pripraviti i mast, i sirup, i kapi, i čaj, i med, no vi ćete sami morati ozdraviti. Nazoveš me danas, sutra primiš lijek, no morate paziti sami sebe. Bolje reći, mala moja, treba se čovjek sam čuvati, pa će i Matijino znanje pomoći. Nema kreme ni preporuke kako čuvati sebe. Samo mir u duši, u glavi, čuva tijelo. Sve će se riješiti...

 

Indijanski vračevi i značaj molitve

Osim znanja koje je prikupljala od svoje bake, Matija Paunovski svoje vještine usavršavala je na drugom kraju svijeta, u Južnoj Americi, preciznije u planinama Perua. Na jednom seminaru u Limi upoznala je Indijance s kojima je odmah našla zajednički jezik.

- Prvo nam je tumač pomagao, a zatim pokreti ruku i trave. Naučili smo se sporazumijevati, ma svaki jezik kroz miris trava je isti. Već tridesetak godina surađujem s mojim prijateljima, Bernardom i Felipeom, koji su inače doktori medicine, ali i vračevi. Liječenje se obavlja u jednoj prostoriji i traje cijelu noć, piju se čajevi od trava, svakome po potrebi i bolesti, i moli se cijelu noć.

Ujutro, kad sviće, otvaraju se prozori i s molitvom se tjeraju zli duhovi, a dobre se moli da ostanu. Inače, oni su katolici, ogromne križeve nose oko vrata, pokazali su mi kako je vjera i molitva bit svakog izlječenja. Matija je s Indijancima razmijenila iskustva oko trava, ali i smirenost, onaj unutarnji čovjekov mir koji je osnova cijelog života. Nema razloga za nervozu i plakanje za nečim što ne možeš promijeniti. Treba se smijati i biti veseo.

- E, imaju i za to rješenje moji prijatelji. Listove koke koja im služi za smijanje, sve je tada ljepše, treba ljudima smijeha - komentira Matija, kao i to da indijanski vračevi prvo gledaju u oči, uhvate za ruke i osluškuju vaše životno bilo.

- Traže bolest u očima, one im kažu sve. Onda ti daju čaj za opuštanje, listove trava koje su namakali u vodi, oni biljke ne kuhaju. Tek onda idu na liječenje tijela. Puno sam od njih naučila i puno puta sam bila kod njih. Opet ću ići, samo da svoj bolni kuk svojim pripravcima dovedem u red – puna je planova vitalna gospođa Paunovski.

 

Devet karcinoma i stres

Matija Paunovski ne isključuje modernu medicinu. Ona prvo pregleda nalaze liječnika, te onda pacijenta držeći ga za ruke i gledajući u oči. - Oči su ogledalo i duše i tijela. Sva tegoba čovjeka dolazi iz glave, tu se stvaraju problemi.

Ma kako ćeš biti zdrav kada si ili nezaposlen, ili imaš malu plaću djeci ni za knjige nemaš, ne moš’ spojiti kraj s krajem? Odatle i karcinomi. Njih ti devet ima. I nije ih ništa više danas, nego ih je bilo u davna vremena. Samo su ih tada zvali – kuga! Ističe Matija da je stres ‘broj jedan’. Među njenim pripravcima za miran san preporuča:

- Tuširanje i namakanje stopala u moju sol travama obogaćenu. Svo zlo će izaći u zemlju, odakle je i došlo. Ne čistimo se od loše energije, sve kupimo u prsa, i to nam škodi – priča Matija, koja ovu kupku slaže u drvenu bačvu - prvo redom stol iz Stona, pa njene trave, pa opet red soli i druge njene trave. - Imam ja još jedan recept sa soli. Sol i lovorov list stavim u kesicu, nosim da me čuva od zlih duhova. Čudnovata je ta sol.

U Hrvatskoj 29, u BIH 66 proizvoda

U Hrvatskoj se nudi 29 Matijinih proizvoda - čajeva, medova, sirupa, kapi i masti. Oni služe za jačanje organizma, smirenje, dišne puteve, probavne i srčane tegobe, tegobe bubrega i prostate, kao i za pročišćavanje organizma (ubrzavanje metabolizma), alergije, poboljšanje cirkulacije, sinuse, smanjenje kolesterola te za ublažavanje ženskih tegoba, među kojima je i neplodnost.

No, u Bosni i Hercegovini kupcima je na raspolaganju čak 66 ljekovitih pripravaka. Matijini proizvodi prodaju se u Splitu, u Zvonimirovoj ulici, ili se mogu naručiti poštom.
 

Slobodna dalmacija, 25.03.2012.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Prilozi/LinijaX/LinijaX/tabid/243/articleType/ArticleView/articleId/168734/Default.aspx